1/22

‘Finnskogens Hus’ is a museum in the forest, relating to its close context as a transition between inside and outside. Surrounded by a forest of columns it evokes curiosity and attracts visitors to interact with the building and the surrounding landscape. The new museum creates a new framework where to present and educate about the rich history of the Forest Finns.

The museum is characterized by the large roof and the forest of columns; creating a symbiosis between the nature and the building, between inside and outside. The playful column facade gives the building an unique expression, especially during the dark hours of the day when the light from the inside will trickle through the column forest and light up the surrounding landscape. When you approach the building the entrance will appear as a glade through the forest and lead you into the reception area, café and library. Once inside the museum the columns are still present and light is filtered through the ceiling, also a reference to the Forest Finns building technique where smoke was ventilated out through a smoke hatch in the ceiling.

’Finnskogens Hus’ is a simple building that in many ways are relating to the Forest Finn Culture with its direct relation to the forest. Wood is present in both structural elements and interior spaces, where for example burnt wood is present to tell a story about the slash-and-burn cultivation in the Forest Finn Culture.   

Project name

Forest Finn Museum

Location

Svullrya, Norway

Year

2018

Status

Competition 1st Prize

 

Size

2000 m2

Client

Norsk Skogfinsk Museum

 

Design team

Juras Lasovsky

Hanna Johansson

Filip Lipinski

Collaborators

Andrea Baresi

Aesthetica